Chirurgische behandelingen

Als de zwelling vooral wordt veroorzaakt door bind- en vetweefsel kan een chirurgische behandeling worden uitgevoerd. Deze behandeling moet bij voorkeur plaatsvinden in een gespecialiseerd centrum, waar dermatologen, chirurgen en andere hulpverleners goed samenwerken en veel ervaring op dit gebied bestaat.

De meeste patiënten met lymfoedeem kunnen worden behandeld door middel van een niet-operatief behandelprogramma. In ernstige gevallen kan dat in een expertisecentrum gebeuren gedurende een persoonlijke samengesteld programma. Natuurlijk is het belangrijk om lymfoedeem vroegtijdig vast te stellen, omdat dan meestal het lymfoedeem niet zo ernstig zal zijn en het accent op preventie en eenvoudige therapie kan liggen.

Soms is toch een operatie nodig.
Operaties in verband met lymfoedeem worden alleen overwogen wanneer de conservatieve therapie van zwachtelen, oefenen, manuele lymfedrainage en therapeutische elastische kous (steunkous) niet tot het gewenste resultaat leidt.
Vaak komt dit omdat er onherstelbare veranderingen zijn opgetreden zoals verharding, vetvorming en huidafwijkingen: dit noemen we de late stadia van lymfoedeem (stadium 3 en 4).

Een operatie bij lymfoedeem heeft als doel de kwaliteit van leven te verbeteren door:

  • de omvang en het gewicht van het gezwollen lichaamsdeel te verminderen;
  • steeds terugkerende infecties met wondroos te verminderen;
  • ervoor te zorgen dat de arm of het been beter gebruikt kan worden.

Is een operatie voor jou een mogelijkheid, dan krijg je in de meeste gevallen een doorverwijzing naar het expertisecentrum lymfovasculaire geneeskunde (ECL) in Drachten.

Operatie aan arm of been

Mogelijke operaties aan een arm of been zijn:

Liposuctie
Hierbij zuigt de chirurg vetweefsel en bindweefsel in een arm of been weg dat is ontstaan door de late gevolgen van lymfoedeem. Eerst krijg je een korte voorbehandeling.

Excisie-operatie
De arts verwijdert over een groot deel van het been een teveel aan huid en bindweefsel. Deze operatie heeft als doel om het been lichter te maken en zo heupklachten te verminderen. De operatie laat littekens achter over de gehele lengte van het been.

Operatie aan tenen of genitaliën

Een ander soort operatie is de shaving-operatie. Vooral mensen met een flinke zwelling aan de tenen of de genitaliën kunnen deze operatie krijgen. De arts schaaft tijdens de operatie weefsel weg. Na de operatie is compressie nodig. Bijvoorbeeld een speciale teenkap aan de voet of een speciale compressie rondom de genitaliën.

Dichtbranden van blaasjes op de huid
Soms ontstaan er door het lymfoedeem blaasjes op de huid. De blaasjes kunnen gaan lekken. Ze kunnen dichtgebrand worden in een wondexpertisecentrum.