Covid-19 en oedeem

Nu het uitrollen van de Covid-19 vaccinatie volop in het nieuws is worden de lymfoedeemnetwerken benaderd door mensen met lymfoedeem (of risico op lymfoedeem) die advies vragen.

Het is erg belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts over uw eigen individuele situatie want er kunnen meerdere factoren zijn waarmee rekening gehouden moet worden.

Professor Mortimer, dermatoloog St Georges Hospital Londen en dr. Damstra, dermatoloog ECL en voorzitter van de PPL-werkgroep (Europese werkgroep voor pediatrisch en primair lymfoedeem), willen enkele algemene richtlijnen geven over de Covid-19 vaccinatie in relatie tot lymfoedeem.

Mensen met lymfoedeem hebben gewoonlijk geen probleem met hun immuunsysteem; alleen in het door lymfoedeem aangedane gebied werken de immuuncellen niet naar behoren. In de rest van het lichaam werken deze wel goed, tenzij u een zeldzame genetische vorm van lymfoedeem heeft die van invloed is op het gehele lichaam. Als dit op u van toepassing is weet u dit.

Daarom is het, wat lymfoedeem betreft, veilig om de Covid-19 vaccinatie te krijgen en deze zou hetzelfde moeten werken als bij ieder ander.

Echter, mensen met lymfoedeem aan een arm (of mensen met risico daarop) wordt aangeraden injecties in de gezonde arm te krijgen. Als u zwelling heeft van beide armen (of risico daarop), dan wordt geadviseerd injecties in dij of bil te geven.

Voor wat betreft patiënten die uitsluitend de diagnose lipoedeem hebben gelden geen specifieke omstandigheden rond de Covid-19 vaccinatie. Daarom verwijzen we naar de algemene informatie.

Delen:

Hier had uw advertentie kunnen staan!

Meer nieuwsberichten

Tip een bericht!

Hebben wij een interessant bericht over het hoofd gezien dat niet zou mogen ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij deze website actueel kunnen houden.