Verkrijgbare (Compressie)hulpmiddelen

Vind hier de juiste (compressie)hulpmiddelen die er verkrijgbaar zijn in de markt voor het aangedane oedeemgebied. Overleg altijd met de behandelend specialist of dit product geschikt is voor jouw eigen individuele situatie.

Omdat zelfmanagement belangrijk is, vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de verschillende (compressie)hulpmiddelen die er verkrijgbaar zijn.

Therapeutische elastische kousen

Therapeutische Elastische Kousen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. 
Iedere fabrikant heeft zijn eigen assortiment aan kousen en eventueel verschillende moderne kleurenpatronen. 
Kijk hieronder, bij de verschillende fabrikanten, wat zij jou kunnen bieden op het gebied van Therapeutische Elastische Kousen.

Ontdek de nieuwe Lastofa Forte kousen 

IPC therapie

IPC Therapie is een belangrijke en bewezen succesvolle therapie voor de behandeling van lymfoedeem, mits op de juiste wijze ingezet. Onder bepaalde voorwaarden wordt IPC Therapie voor de thuissituatie vergoed door uw zorgverzekeraar.

Bij IPC Therapie, ook wel pressotherapie genoemd, wordt druk uitgeoefend met behulp van een pomp in combinatie met een luchtgevulde, meer-kamermanchet om zo vocht uit een oedeemgebied te verplaatsen.

Het is van belang dat IPC Therapie wordt ingezet onder begeleiding van een oedeemfysiotherapeut, een huidtherapeut of een andere medisch ter zake kundige. IPC Therapie moet worden gezien als een aanvullende therapie, goede resultaten worden gemeld in combinatie met:

  • compressietherapie
  • manuele lymfedrainage
  • huidzorg
  • bandageren
  • oefentherapie

Omdat IPC Therapie werkt met luchtgevulde manchetten voor arm, been en/of romp, zijn sommige gebieden van het lichaam minder goed met deze therapie te behandelen.

Overleg altijd eerst met uw arts of therapeut of IPC Therapie voor u geschikt is.

Zwachtels

Korte rek zwachtels

Korte rek zwachtels worden gebruikt voor het behandelen van oedeem.
Deze zorgen voor een hoge werkdruk en een lage rustdruk op het ingezwachtelde ledemaat, zodat de zwachtel ook ’s nachts kan blijven zitten.

Product - korte rek zwachtel

Lange rek zwachtels

Een lange rek zwachtel geeft in rust een hoge werkdruk. Je brengt het in de ochtend aan en verwijderd deze voor de nacht. Lange rek zwachtels worden gebruikt bij mensen die vaak niet meer zo mobiel zijn.

De korte of lang rek zwachtel wordt vaak vastgezet met een stuk tape. Er zijn ook klemmetjes waarmee het vastgezet kan worden, maar pas hiermee op dat jij jezelf hiermee niet verwond en kans loopt op wondroos. Tevens kan er ook gebruik gemaakt worden van buisverband om alles goed op zijn plek te houden en om afglijden te voorkomen.

Product - lange rek zwachtel

Aanpasbare compressie systemen (ACS)

De aanpasbare compressiesystemen bestaan uit banden met klittenbandsluiting. Men kan deze zelf makkelijk aantrekken en de druk die de band geeft bijstellen door deze strakker te trekken of losser te maken. De banden zijn eenvou­dig te verstellen waardoor lokaal de druk tussentijds kan worden aangepast. Het materiaal is niet-elastisch en valt in de categorie korte-rek. Er zijn klittenbandzwachtels voor onderbenen, bovenbenen, knieën, voeten, tenen, armen en handen.


De klittenbandzwachtels worden met name bij lymfoedeem ingezet als blijkt dat:

  • zwachtelen met korte-rek zwachtels onvoldoende resultaat oplevert;
  • er over een langere periode zelfstandig gezwachteld moet worden;
  • er eventueel ook tijdens de nacht compressie nodig is en dit niet afdoende is met nachtcompressie materiaal;
  • een TEK in een hoge drukklasse (3 of 4) onvoldoende volstaat om het oedeem stabiel te houden en er sprake is van sterk wisselend oedeem. Het klittenbandsysteem kan dan gewoon over de elastische kous worden gedragen.


Hieronder vind je een overzicht van de verschillende zwachtelsystemen:

De Sigvaris Coolflex Standard Calf
is een inelastisch onderbeenverband.

 

Thoraxbandage

Thoraxbandages, een compressievoorziening voor het bovenlichaam, worden meestal gebruikt na een borstoperatie, bijvoorbeeld na verwijdering van een borstkankergezwel. Vaak ontstaat er oedeem in het gebied van de thoraxwand, rug of arm na een operatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd. 

Er zijn verschillende thoraxbandages te verkrijgen. Bespreek met je oedeemtherapeut of dermatoloog welk hulpmiddel aan de hand van de locatie en de mate van het oedeem het beste geschikt is.

Compressiekleding

Oedeem komt niet alleen in de armen en benen voor, maar kan ook voorkomen in het gezicht, hals, buik en/of genitaliën. Ook voor deze lichaamsdelen is er compressiekleding beschikbaar.

Ontdek de Mobiderm Short voor mannen

Fibrosepads

Fibrosepads worden ingezet om op een specifieke lichaamslocatie plaatselijk beter compressie toe te passen.
Deze pads zijn er in diverse vormen en maten. Door de structuur en het materiaalgebruik van de pads wordt het weefsel versoepeld en kan het beter worden afgevoerd door het lichaam. De pads dienen gebruikt te worden onder een compressiehulpmiddel (TEK, IPC en/of zwachtel)

Nachtcompressie (PPD)

Nachtcompressie (ook wel Point Pressure Devices (PPD) genoemd) is een compressiemiddel dat kan worden ingezet gedurende de nacht.
Het bestaat vaak uit een omhulsel van textiel, gevuld met schuimdeeltjes of een andere samenstelling van verschillende grootte deeltjes. Hierdoor wordt de druk afgewisseld op het oedeemgebied.
Door de structuur van het materiaal wordt het fibrotisch weefsel versoepeld en wordt de afvoer van het lymfevocht bevorderd.
Nachtcompressie is alleen zinvol als er overdag ook goede compressievoorziening wordt gedragen en als er sprake is van fibrose.

Fabrikant Jobst heeft een uitgebreid assortiment aan nachtcompressie hulpmiddelen.
Deze producten zijn van toepassing als het lymfoedeem in de nacht niet verminderd of als er verharding van het weefsel (fibrose) waarneembaar is. Deze producten verzachten namelijk het fibrotisch weefsel door afwisselend hoge- en lage druk te geven. Door de drukwisselingen vermindert het lymfoedeem en voorkomt het fibrose. Indien er geen fibrose waarneembaar is kan je beter in de nacht een oude kous dragen of een aanpasbaar compressiesysteem gebruiken.
Nachtcompressie zoals hierboven omschreven is niet geïndiceerd voor mensen met lipoedeem.

Klik op onderstaande afbeelding voor het opvragen van de informatiebrochure.

Aan- en uittrekhulpmiddelen

Voor het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.
Gebruik een glijzak indien je geen fysieke beperking hebt. Is er krachtbeperking dan zijn er armverlengende hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze worden in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

Tip een hulpmiddel

Hebben wij een (compressie) hulpmiddel over het hoofd gezien dat niet mag ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij onze website actueel kunnen houden.