
Vind hier de juiste (compressie)hulpmiddelen die er verkrijgbaar zijn in de markt voor het aangedane oedeemgebied. Overleg altijd met de behandelend specialist of dit product geschikt is voor jouw eigen individuele situatie.
Daar zelfmanagement belangrijk is, vinden wij het belangrijk dat jij op de hoogte bent van de verschillende (compressie)hulpmiddelen die er verkrijgbaar zijn.
Therapeutische Elastische Kousen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar.
Iedere fabrikant heeft zijn eigen assortiment aan kousen en eventueel verschillende moderne kleurenpatronen.
Kijk hieronder, bij de verschillende fabrikanten, wat zij jou kunnen bieden op het gebied van Therapeutische Elastische Kousen.
Ontdek de nieuwe Lastofa Forte kousen
Korte rek zwachtels worden gebruikt voor het behandelen van oedeem.
Deze zorgen voor een hoge werkdruk en een lage rustdruk op het ingezwachtelde ledemaat, zodat de zwachtel ook ’s nachts kan blijven zitten.
Een lange rek zwachtel geeft in rust een hoge werkdruk. Je brengt het in de ochtend aan en verwijderd deze voor de nacht. Lange rek zwachtels worden gebruikt bij mensen die vaak niet meer zo mobiel zijn.
De korte of lang rek zwachtel wordt vaak vastgezet met een stuk tape. Er zijn ook klemmetjes waarmee het vastgezet kan worden, maar pas hiermee op dat jij jezelf hiermee niet verwond en kans loopt op wondroos. Tevens kan er ook gebruik gemaakt worden van buisverband om alles goed op zijn plek te houden en om afglijden te voorkomen.
De aanpasbare compressiesystemen bestaan uit banden met klittenbandsluiting. Men kan deze zelf makkelijk aantrekken en de druk die de band geeft bijstellen door deze strakker te trekken of losser te maken. De banden zijn eenvoudig te verstellen waardoor lokaal de druk tussentijds kan worden aangepast. Het materiaal is niet-elastisch en valt in de categorie korte-rek. Er zijn klittenbandzwachtels voor onderbenen, bovenbenen, knieën, voeten, tenen, armen en handen.
De klittenbandzwachtels worden met name bij lymfoedeem ingezet als blijkt dat:
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende zwachtelsystemen:
Thoraxbandages, een compressievoorziening voor het bovenlichaam, worden meestal gebruikt na een borstoperatie, bijvoorbeeld na verwijdering van een borstkankergezwel. Vaak ontstaat er oedeem in het gebied van de thoraxwand, rug of arm na een operatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd.
Er zijn verschillende thoraxbandages te verkrijgen. Bespreek met je oedeemtherapeut of dermatoloog welk hulpmiddel aan de hand van de locatie en de mate van het oedeem het beste geschikt is.
Oedeem komt niet alleen in de armen en benen voor, maar kan ook voorkomen in jouw gezicht, hals, buik en genitaliën. Ook voor deze lichaamsdelen is er compressiekleding beschikbaar.
Fibrosepads worden ingezet om op een specifieke lichaamslocatie plaatselijk beter compressie toe te passen.
Deze pads zijn er in diverse vormen en maten. Door de structuur en het materiaalgebruik van de pads wordt het weefsel versoepeld en kan het beter worden afgevoerd door het lichaam. De pads dienen gebruikt te worden onder een compressiehulpmiddel (TEK, IPC en/of zwachtel)
Nachtcompressie (ook wel Point Pressure Devices (PPD) genoemd) is een compressiemiddel dat kan worden ingezet gedurende de nacht.
Het bestaat vaak uit een omhulsel van textiel, gevuld met schuimdeeltjes of een andere samenstelling van verschillende grootte deeltjes. Hierdoor wordt de druk afgewisseld op het oedeemgebied.
Door de structuur van het materiaal wordt het fibrotisch weefsel versoepeld en wordt de afvoer van het lymfevocht bevorderd.
Nachtcompressie is alleen zinvol als er overdag ook goede compressievoorziening wordt gedragen en als er sprake is van fibrose.
Fabrikant Jobst heeft een uitgebreid assortiment aan nachtcompressie hulpmiddelen.
Deze producten zijn van toepassing als het lymfoedeem in de nacht niet verminderd of als er verharding van het weefsel (fibrose) waarneembaar is. Deze producten verzachten namelijk het fibrotisch weefsel door afwisselend hoge- en lage druk te geven. Door de drukwisselingen vermindert het lymfoedeem en voorkomt het fibrose. Indien er geen fibrose waarneembaar is kan je beter in de nacht een oude kous dragen of een aanpasbaar compressiesysteem gebruiken.
Nachtcompressie zoals hierboven omschreven is niet geïndiceerd voor mensen met lipoedeem.
Klik op onderstaande afbeelding voor het opvragen van de informatiebrochure.
Voor het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar.
Gebruik een glijzak indien je geen fysieke beperking hebt. Is er krachtbeperking dan zijn er armverlengende hulpmiddelen verkrijgbaar. Deze worden in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar.
Hebben wij een (compressie) hulpmiddel over het hoofd gezien dat niet mag ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij onze website actueel kunnen houden.