Lipoedeem Awareness maand

Juni is Lipoedeem awareness maand

Dit is wereldwijd initiatief van patiënten en zorgverleners, het doel hiervan is om aandacht te vragen voor lipoedeem en meer mensen bekend te maken met deze veel voorkomende, maar relatief onbekende en onbegrepen aandoening.

Lipoedeem is een chronische aandoening, waarbij een afwijkende ophoping van vet in de ledematen bestaat. In de meeste gevallen bij de benen en heupen, maar het kan ook voorkomen bij de armen. Lipoedeem zorgt vaak voor pijnlijke, opgezwollen lichaamsdelen die zwaar en vermoeid aanvoelen.

De exacte oorzaak van lipoedeem is onbekend, maar waarschijnlijk spelen erfelijkheid en hormonen hierbij een rol. Er wordt vaak gedacht dat alleen mensen met overgewicht of obesitas lipoedeem kunnen ontwikkelen, maar dit is niet waar. Ook mensen met een gezond gewicht kunnen lijden aan lipoedeem.

Hoewel mannen last kunnen hebben van lipoedeem, komt het vooral voor bij vrouwen. Er wordt geschat dat tot zo’n 11 % van alle vrouwen wereldwijd aan deze aandoening lijdt, dus ruim 1 op de 10 vrouwen.

Niet serieus genomen worden

Helaas is er relatief weinig bekend over lipoedeem en worden patiënten daarom nog vaak niet serieus genomen door hun huisarts en andere behandelaars.

Door dit gebrek aan kennis krijgen veel lipoedeem patiënten geen juiste diagnose. In veel gevallen krijgen ze te horen dat ze overgewicht of obesitas hebben en maar moeten afvallen. Zij proberen dan door veel te sporten en te diëten van hun probleem af te komen, maar helaas is het opgehoopte vet bij lipoedeem hier niet gevoelig genoeg voor.

Ook krijgen lipoedeem patiënten vaak de diagnose lymfoedeem, maar dit is niet hetzelfde als lipoedeem. Bij lymfoedeem zwellen lichaamsdelen op door een ophoping van lymfevocht, ook kan bij lymfoedeem bijvoorbeeld slechts een been opzwellen en het andere been er normaal uitzien. Bij lipoedeem is er sprake van symmetrische zwellingen, dat houdt in dat dezelfde lichaamsdelen aan beide kanten van het lichaam opzwellen. Wel kan iemand met lipoedeem in een verder gevorderd stadium ook lymfoedeem ontwikkelen en hebben veel lipoedeem patiënten wel last van een verstoorde lymfeafvoer.

Alle verwarring rondom lipoedeem zorgt voor frustratie en machteloosheid bij lipoedeem patiënten. Daarom is het zo belangrijk dat er meer aandacht komt voor lipoedeem en dat artsen en andere behandelaars de aandoening beter leren herkennen.

Lipoedeem Awereness maand

Delen:

Hier had uw advertentie kunnen staan!

Meer nieuwsberichten

Tip een bericht!

Hebben wij een interessant bericht over het hoofd gezien dat niet zou mogen ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij deze website actueel kunnen houden.