Lipoedeem revalidatie traject

Bent u bekend met lipoedeem en wilt u hiervoor actief aan de gang om uw klachten te verminderen?
Kies dan voor een multidisciplinaire aanpak en een maatwerk revalidatie traject bij Therapeutisch Centrum de Berekuyl.

Wat kan therapeutisch centrum de Berekuyl voor u betekenen?

Een juiste diagnose van lipoedeem is een belangrijke voorwaarde om tot een specifiek behandelplan te komen.
De Care Manager brengt tijdens het intake-gesprek uw klachten en hulpvraag in kaart en verricht een lichamelijk onderzoek. Bij lipoedeem kan ter ondersteuning van de diagnose, besloten worden om als extra diagnostisch middels een echografie uit te voeren. De echografie wordt door de gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut op locatie van de Berekuyl gemaakt.
Bestaan uw klachten langer dan 6 maanden, dan is het lipoedeem revalidatie traject iets voor u!
Er volgt dan een vervolg intake met de psychosociaal coach om samen met u invulling te geven aan dit traject.

De volgende disciplines zijn betrokken bij de uitvoering van het samengesteld behandelplan:

• Oedeemfysiotherapeut
• Psychosociaal coach
• Ergotherapeut
• Diëtist
• Bewegingswetenschapper
• Huidtherapeut
• Leefstijlcoach

De revalidatiestappen bij lipoedeem zullen bestaan uit het afnemen van fysieke capaciteitstesten en krachttesten om het trainingseffect hierop in het warmwater buitenbad en in de zaal zichtbaar te maken aan het begin (intake), in het midden en aan het einde van het 12-weeks programma.

Als er sprake is van chronische pijn dan wordt er gebruik gemaakt van tijdscontingent trainen volgens het principe van ‘Graded Actvity’ waarbij steeds minder de focus ligt op pijn en steeds meer op langer pijnvrij presteren.
Er wordt 1 keer per week in de oefenzaal en 1 keer per week in het water geoefend. Daarnaast worden alle elementen van pijn, pijngewaarwording en pijn in het brein, uitgelegd aan de hand van de wetenschappelijke inzichten rondom acute pijn en chronische pijn.

Pijn

Bij lipoedeem maken we daarbij onderscheidt van het pijn netwerk gelegen in de bovenste vetlaag van de huid en die van de dieper gelegen vetlaag. Deze verklaren de oppervlakkige pijn (aanrakingspijn) en de diepere vermoeiende pijn in de benen. U leert hoe de pijnmechanismen bij lipoedeem werken en wat je er zelf aan kunt doen om de ‘volume-knop’ dicht te draaien.

Compressiehulpmiddelen

Op maat gemaakte compressiematerialen in de vorm van een legging en/of therapeutische elastische kousen, zorgen onder andere voor pijndemping.
Daarnaast stimuleert de compressie het afvoeren van lymfevocht en afvalstoffen. Het positieve effect van compressie komt het beste tot uiting wanneer je in beweging bent. Daarom is het van belang de compressiematerialen te dragen tijdens de revalidatie in de zaal.

Vermoeidheid

Het is belangrijk om de energieverdeling per dag in kaart te brengen waarmee het inzichtelijk wordt hoe je beter met je energie kan omgaan. Slaapstoornissen kunnen hierbij ook een belangrijke rol spelen.

Leefstijl en voedingsadvies

Bij lipoedeem ligt obesitas op de loer. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. U kunt hierbij denken aan het jojo-effect als gevolg van crash diëten of emotie-eten, de overgang of een andere hormonale onbalans en/of medicatiegebruik. Maar er zijn nog tal van andere oorzaken. In alle gevallen is het belangrijk meer inzicht in uw eetpatroon en leefstijl te krijgen.

Psychosociale coaching

Wat betekent het om de diagnose lipoedeem te krijgen en wat is het effect ervan op je dagelijks leven, zelfbeeld en mindset? Dat vormt het uitgangspunt van psychosociale coaching. Pijn kan hierbij een belangrijke rol spelen en vraagt om aanpassing van je in het dagelijks leven of werk. Reacties en onbegrip vanuit je sociale omgeving kunnen je uit evenwicht halen, kwetsen of een trigger zijn tot somberheid, een laag zelfbeeld, troost-eten of een gevoel van alleen zijn of leegte. Waar komt dit vandaan? Deze coaching vorm is maatwerk en gericht op jouw specifieke situatie. We gaan samen op onderzoek vanuit het 5 G-schema: gebeurtenis, gedachten, gevoelens, gedrag en gevolgen. Mindful Leven – veerkracht ontwikkelen bij pijn is een ‘Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)’- intensieve groepstraining die speciaal gericht is op het thema ziekte, vermoeidheid en pijn én het leren omgaan daarmee. Je leert kijken vanuit een ander perspectief naar jezelf, je valkuilen, afweerreacties, prestaties en je eigen grenzen. Kortom Mindful leren Leven in plaats van overleven.
Om de bereikte winst met dit intensieve traject van 12 weken te waarborgen is een vervolg coachingstraject van 2 jaar noodzakelijk. Met dit revalidatie traject beogen wij een herstelimpuls van uw balans richting zelfmanagement mogelijk te maken. Want er is winst te behalen. Lipoedeem is een onderdeel van je, maar jij als mens bent meer dan dat en krachtiger dan je denkt…!

Meer informatie?
Ga naar website van de De Berekuyl

Logo de Berekuyl