Manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainge worden de oppervlakkig gelegen lymfevaatjes in de huid handmatig aangezet tot extra vochtopname. Dit zorgt naast het zwachtelen voor afvoer van lymfevocht. Manuele lymfedrainage wordt volgens een specifiek omschreven methode uitgevoerd.

Manuele lymfedrainage betekent “met de handen afvoeren” van overtollig vocht. Door manuele lymfedrainage kunnen de beschadigde of inactieve lymfebanen in uw lichaam weer geactiveerd worden waardoor hun functie kan herstellen.

In ons lichaam vervoert het lymfestelsel vloeistof door de lymfevaten waarin eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen zitten.
Deze vloeistof noemen we lymfe. Lymfevocht speelt een belangrijk onderdeel van de afweer tegen ziekten, infecties en bij het opruimen van afvalstoffen.
Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht blijft. Lymfevaten hebben eigen spiertjes die pompend werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door kleine klepjes in de lymfevaten wordt voorkomen dat de lymfe weer terugstroomt. Wanneer er een deel van het lymfestelsel beschadigd raakt door bijvoorbeeld een operatie, bestraling of een infectie, kan er lymfoedeem ontstaan.

Door het vasthouden of blokkeren van lymfevocht zwelt een bepaald lichaamsdeel op. Dit wordt lymfoedeem genoemd.
Het begint vaak met een gevoel van spanning in de huid door zwelling van bijvoorbeeld de armen, voeten, enkels, benen, de buik, heupen en de knieën. Ook kan lymfoedeem voorkomen in het gelaat en het genitaal gebied.

Vind een therapeut bij u in de buurt