MCT dieet en lymfoedeem

Wat is een MCT dieet?

Een MCT dieet bestaat uit het beperken van de zogenaamde LCT vetten en het toevoegen van MCT vetten aan uw voeding. MCT is de afkorting van Medium-Chain-Triglyceriden, ook wel middel-keten-vetten genoemd. Naast MCT vetten bevat onze voeding ook LCT vetten. LCT staat voor Long-Chain-Triglyce-riden, ook wel lange-keten-vetten genoemd. De meeste vetten in onze voeding zijn LCT vetten. Het verschil tussen beide vetsoorten zit vooral in de manier waarop de vetten in het lichaam worden vervoerd. MCT vetten worden via het bloed vervoerd, LCT vetten via het lymfevaatstelsel. 

Als u door lekkage van een lymfevat veel lymfe verliest, verliest u ook vetten, eiwitten, vocht en zouten. De hoeveelheid lymfe die het lichaam maakt, is afhankelijk van de hoeveelheid LCT’s die u gebruikt. Om de hoeveelheid lymfe te verminderen is het dus nodig om de hoeveelheid LCT’s in de voeding te verlagen. Door een vetbeperkte voeding te gebruiken beperkt u de toestroom van lymfe. 

Het lichaam heeft echter ook vetten nodig. Vetten leveren energie en bevatten bepaalde vitamines en mineralen. Om te voorkomen dat u te weinig vetten binnenkrijgt, wordt bij dit dieet de voeding aangevuld met MCT margarine en MCT olie. Deze producten zijn te koop bij speciale leveranciers.  

 

Algemene richtlijnen voor MCT margarine en olie

MCT producten moeten koel en vooral op een droge plek worden bewaard. Voor zowel de olie als de margarine geldt een bewaartemperatuur van 12ºC. MCT margarine mag u niet te hoog verhitten. Het vlampunt van MCT margarine ligt lager dan dat van normale vetten. De margarine verbrandt eerder en bij bakken slaat dan ook gemakkelijker de vlam in de pan. Zorg er daarom voor dat u altijd een deksel in de buurt hebt om op de pan te leggen als de vlam in de pan slaat.

MCT olie kunt u verhitten tot 180º C. Het is ook mogelijk met om MCT olie te frituren. In het begin kunnen MCT producten klachten geven, zoals een opgezet gevoel en gerommel in de buik, lichte misselijkheid en soms diarree. Begin het dieet met ongeveer 25 gram MCT producten per dag. U kunt dit opvoeren tot een maximum van 75 gram.  Naast het gebruik van MCT producten is het belangrijk vetbeperkte voeding te gebruiken.

Aan- en af te raden voedingsmiddelen

Op onderstaande website vindt u een overzicht van aan- en af te raden voedingsmiddelen. 

Producten bestellen

De MCT margarine en MCT olie kan rechtstreeks besteld worden bij fabrikant Kopra Trading.
Meer informatie kan gevonden worden op hun website.

Wat wordt aanbevolen?

  • Brood:
    Alle broodsoorten met uitzondering van de hiernaast genoemde soorten, bruine- en witte bolletjes, ontbijtkoek, (volkoren) beschuit, knäckebröd (zonder sesamzaad), toast, matses, muesli zonder noten, cornflakes, cracottes.

  • Vetten:
    MCT margarine en MCT olie.

  • Kaas:
    Cottage cheese, Leidse kaas, 20+ kaas, 20+ smeerkaas, Zwitserse strooikaas.

Wat wordt afgeraden?

  • Zonder specifieke lymfovasculaire expertise dient er geen routinematig genetisch onderzoek, lymfoscintigrafie en/of bloedonderzoek uitgevoerd te worden.

Delen:

Hier had uw advertentie kunnen staan!

Meer nieuwsberichten

Tip een bericht!

Hebben wij een interessant bericht over het hoofd gezien dat niet zou mogen ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij deze website actueel kunnen houden.