Ervaringsverhaal van Valeria

Lotgenoten - Valeria

Aandoening

Lymfoedeem

Sinds

Vanaf puberteit

Gebruikte hulpmiddelen

Elastische kousen
Korte-rekverband
Meerlaagscompressieverband

Valeria Amizich

Mijn naam is Valeria Sonia Amizich Moneo, ik ben van Spaanse afkomst en geboren in Buenos Aires, Argentinië. Ik ben 54 jaar oud en woon in Sitges, Barcelona (Spanje). Als verpleegkundig assistent ben ik werkzaam in het Sint Antonius ziekenhuis in Alt Penedès Garraf.

Sinds mijn 15e heb ik primair lymfoedeem in mijn rechterbeen.
Ik werd geboren met een gebrek aan lymfebanen en lymfklieren in mijn rechterbeen.

het vereist constante, vaak intensieve en complexe zorg

Lymfoedeem is bij iedereen anders

Lymfoedeem is een chronische, progressieve en invaliderende ziekte. Je moet dit niet verwaarlozen en  het vereist constante, vaak intensieve en complexe zorg.

Natuurlijk pakt lymfoedeem bij iedereen anders uit en is het voor niemand hetzelfde. Naast een professionele oedeemtherapeut is zelfmanagement erg belangrijk voor het krijgen en behouden van een goede omvang. 
Het is belangrijk dat we zo onafhankelijk mogelijk zijn van professionele hulp. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen zoals mijzelf manuele lymfdrainage te geven en te letten op een goede ademhaling. Tevens maak ik ook gebruik, naast mijn elastische kousen van een meerlaagscompressieverband.

Zoektocht

Mijn weg was niet gemakkelijk, ik ging door veel emotionele processen . Deze bestond uit woede, hulpeloosheid, wanhoop, angst, verdriet, depressie, vreugde, euforie en frustratie. Mijn zoektocht naar een diagnose en behandeling duurde in totaal 14 jaar met onderweg heel veel infecties en ziekenhuisopnames. 

Ik heb fysiologie en lymfatische anatomie aangeleerd, ook om de druk, ontspanning, richting en het ritme van mijn handen te respecteren bij het uitvoeren van mijn manuele lymfedrainage. Eind 2019 kreeg ik de diagnose borstkanker en heb ik ca. 25 bestralingen gehad. Door mijn doorzettingsvermogen heb ik dit allemaal overwonnen!

Het voelt voor mij als een oneindige berg die ik iedere dag moet zien te beklimmen en waar geen einde aan komt.

Nooit opgeven!

Het is belangrijk om in beweging te blijven bij lymfoedeem en probeer dit ook iedere dag te doen.
Geef nooit op, je bent niet alleen met lymfoedeem. Kom via Social Media in contact met andere lotgenoten om steun bij en met elkaar te vinden.

Liefs, Valeria

Deel dit bericht:

Meer lotgenoten

Wil jij ook je verhaal delen?

Wil jij je ervaringsverhaal delen hoe je omgaat met lymfoedeem en/of lipoedeem?
Deel je verhaal met ons.