Met behulp van een borstreconstructie lymfoedeem verminderen?

Met behulp van een borstreconstructie lymfoedeem verminderen?

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voert momenteel samen met het Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL) te Drachten een wetenschappelijk onderzoek uit, genaamd de DIEPLYM-studie.

Dit onderzoek gaat over vrouwen met een wens tot borstreconstructie, die tevens klachten hebben van lymfoedeem na borstkanker.
Na de behandeling van borstkanker kan tot meerdere jaren na de operatie lymfoedeem in de arm ontstaan.
Deze complicatie heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven en kan forse impact op de kwaliteit van leven hebben.
Tijdens de borstreconstructie met lichaamseigen weefsel (de DIEP-lap operatie) zal dr. Koning, plastisch chirurg in het UMCG onderzoeken of het meenemen van een lymfeklier uit de lies de oedeemvorming in de arm kan verminderen.

Het onderzoek is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, dit betekent dat één groep patiënten de reconstructie krijgt mét het transplanteren van een lymfeklier en de andere groep zónder. Hierbij weten de patiënten niet in welke groep zij zitten, deze indeling wordt blind gemaakt. Op deze wijze kan vanuit wetenschappelijk oogpunt het meest zuiver beoordeeld worden of een lymfeklier transplantatie echt werkt. Deze vraag is nu nog onvoldoende beantwoord. Enkele kleinere studies hebben goede resultaten laten zien met deze techniek.

Wat houdt het onderzoek in?

Patiënten met lymfoedeem die een borstreconstructie middels de DIEP-lap wensen en meedoen aan dit onderzoek worden voor en na de operatie gezien in het ECL van ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Deze bezoeken vinden plaats 6 weken, 6 maanden en 1 jaar na de operatie. Tijdens deze bezoeken wordt de mate van het lymfoedeem gemeten, vragenlijsten worden afgenomen en bewegingstesten worden uitgevoerd. Alle patiënten die deelnemen aan de DIEPLYM trial worden geopereerd in het UMCG

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de onderzoekers:
drs. I. Holt (i.l.holt@umcg.nl) of
de heer A. Hendrickx (a.hendrickx@nijsmellinghe.nl).

Patiënten die mee willen doen aan de trial, maar (nog) niet in het UMCG behandeld worden, kunnen hiervoor worden doorverwezen naar het UMCG. In totaal zullen 30 patiënten deelnemen aan deze studie.

Delen:

Hier had uw advertentie kunnen staan!

Meer nieuwsberichten

Tip een bericht!

Hebben wij een interessant bericht over het hoofd gezien dat niet zou mogen ontbreken op deze site?
Laat het ons dan weten, zodat wij deze website actueel kunnen houden.