Vind een specialist

Voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem is adequate zorg noodzakelijk. Naast het hebben van een dermatoloog is een huidtherapeut of een oedeemtherapeut voor manuele lymfdrainage ook noodzakelijk kwaad. Vind hier een specialist bij jou in de buurt.

Dermatoloog

Een dermatoloog kan vaststellen of je lymfoedeem en/of lipoedeem hebt. De dermatoloog kijkt waar het oedeem precies zit. Door te voelen en te drukken op de huid, beoordeelt de dermatoloog welk soort oedeem je hebt. De arts kijkt ook naar huidafwijkingen en verkleuringen. Lipoedeem gaat vaak samen met lymfoedeem (ophoping van vocht). Ook hebben sommige mensen last van oedeem door spataderen. Als je vermoedt dat je lymfoedeem en/of lipoedeem hebt, is het belangrijk om andere ziekten uit te sluiten. Dit gebeurt meestal met een echo-duplex onderzoek. Je (huis)arts kan je hiervoor verwijzen naar een flebologisch centrum.

Huid- en oedeemtherapeut

Middels een breed scala aan behandelmethodes (manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie en/of lymftaping) en eventueel ondersteunende apparatuur (IPC-therapie) zorgt de huid- of oedeemtherapeut ervoor dat de oedeemklachten kunnen worden verminderd of verholpen. Samen met u zal tijdens een intakegesprek de meest optimale behandelcombinatie worden besproken.

De behandeling zal in de meeste gevallen bestaan uit 3 fasen:

Initiële behandelfase
In de eerste fase zal er gedurende 4 tot 16 weken intensief worden behandeld (2-3 maal per week). De behandelaar zal middels metingen evalueren of de klachten afnemen en zo bepalen wanneer het eindresultaat (doel) is behaald. Afhankelijk van het klachtenbeeld wordt een behandelplan op maat samengesteld en zo nodig tussentijd aangepast. Het verloop van de behandeling is namelijk per persoon verschillend.

Overgangsfase
In de tweede fase van de behandeling van lymfoedeem ligt de focus op zelfmanagement, oftewel hoe u zelf uw klachten zo goed mogelijk stabiel kunt houden zonder afhankelijk te zijn van therapie. De behandelaar bouwt de behandelfrequentie af op geleide van klachten en geeft u advies over zelfmanagement. Met behulp van verschillende meetmethoden evalueren we of de klachten stabiel blijven.

Onderhoudsfase
Wanneer het eindresultaat is behaald, zal maximaal 4 x per jaar een evaluatie plaatsvinden om te beoordelen of de klachten stabiel blijven. Bij verergering kunt u samen met de behandelaar besluiten om opnieuw een behandeltraject te starten.

Expertisecentra

Onderstaande ziekenhuizen / klinieken zijn gespecialiseerd op het gebied van lymfoedeem en/of lipoedeem

Ziekenhuis
Nij Smellinghe (Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde)

In het ECL zijn we gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van lymfoedeem en lipoedeem. Patiënten uit heel Nederland maar ook uit het buitenland komen hiervoor naar het ECL. Wij zijn erkend als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen en vertegenwoordigd in het Europese Netwerk VASCERN.”

Ziekenhuis
Isala (Dermatologisch centrum)

“Het Isala Dermatologisch centrum is een onafhankelijk centrum waar u terecht kunt voor alle soorten huidbehandelingen.
Van dermatologische zorg en intensieve dagbehandeling tot cosmetische behandelingen.”

Ziekenhuis
Radboud umc (Dermatologie)

“De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten zetten we ons ook in voor onderwijs en onderzoek.”

Ziekenhuis
Maastricht umc

“U komt in aanmerking voor een gesprek op deze poli wanneer er sprake is van:

  • Lymfoedeem in beide armen of benen
  • Lymfoedeem in uw schaamstreek, de genitaliën of het scrotum.
  • Erger wordende lymfoedeem, die niet reageert op uw huidige conservatieve therapie
  • Wanneer u niet in aanmerking komt voor een zogenoemde LVA-operatie (lymfo-veneuze anastomose)


De multidisciplinaire poli vindt 1 keer per maand plaats. Tijdens de afspraak wordt er samen met u een persoonlijk behandeltraject besproken.”