Vind een specialist

Voor mensen met lymfoedeem en/of lipoedeem is adequate zorg noodzakelijk. Naast het hebben van een dermatoloog is een huidtherapeut of een oedeemtherapeut voor manuele lymfdrainage ook noodzakelijk kwaad. Vind hier een specialist bij jou in de buurt.

Dermatoloog

Een dermatoloog kan vaststellen of je lymfoedeem en/of lipoedeem hebt. De dermatoloog kijkt waar het oedeem precies zit. Door te voelen en te drukken op de huid, beoordeelt de dermatoloog welk soort oedeem je hebt. De arts kijkt ook naar huidafwijkingen en verkleuringen. Lipoedeem gaat vaak samen met lymfoedeem (ophoping van vocht). Ook hebben sommige mensen last van oedeem door spataderen. Als je vermoedt dat je lymfoedeem en/of lipoedeem hebt, is het belangrijk om andere ziekten uit te sluiten. Dit gebeurt meestal met een echo-duplex onderzoek. Je (huis)arts kan je hiervoor verwijzen naar een flebologisch centrum.

Huidtherapeut

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. Hiervoor is geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij je zorgverzekeraar hierom vraagt. De vergoeding is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van je zorgverzekering. In de polis van je zorgverzekering kan je lezen, ofje recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Meer informatie over vergoedingen kan worden gevonden op de website van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).

Oedeemtherapeut

De oedeemtherapeut houdt zich bezig met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie en/of lymftaping. Hiermee zorgt de therapeut ervoor dat het vocht wordt afgevoerd en eventueel de pijn vermindert.

Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutische elastische kous (TEK). De TEK zorgt voor behoud van het verkregen resultaat.

Expertisecentra

Onderstaande ziekenhuizen / klinieken zijn gespecialiseerd op het gebied van lymfoedeem en/of lipoedeem

Ziekenhuis
Nij Smellinghe (Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde)

In het ECL zijn we gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van lymfoedeem en lipoedeem. Patiënten uit heel Nederland maar ook uit het buitenland komen hiervoor naar het ECL. Wij zijn erkend als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen en vertegenwoordigd in het Europese Netwerk VASCERN.”

Ziekenhuis
Isala (Dermatologisch centrum)

“Het Isala Dermatologisch centrum is een onafhankelijk centrum waar u terecht kunt voor alle soorten huidbehandelingen.
Van dermatologische zorg en intensieve dagbehandeling tot cosmetische behandelingen.”

Ziekenhuis
Radboud umc (Dermatologie)

“De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten zetten we ons ook in voor onderwijs en onderzoek.”