Huidverzorging

Lymfoedeem zet de huid onder spanning en maakt deze kwetsbaar. Mensen die lymfoedeem hebben en/of ontwikkelen, na of tijdens hun kankerbehandeling, ondergaan daar bovenop medische behandelingen die ook een negatieve impact kunnen hebben op de huid.

Lymfoedeem zet de huid onder spanning en maakt deze kwetsbaar.

Mensen die lymfoedeem hebben en/of ontwikkelen na of tijdens hun kankerbehandeling, ondergaan daar bovenop medische behandelingen (zoals bijvoorbeeld chemotherapie, radiotherapie en hormoontherapie), die ook een negatieve impact kunnen hebben op de huid. Ook vinden er met het ouder worden veranderingen plaats in de huid, die haar droger maakt.

Al die verschillende factoren maken de huid gevoeliger voor bijvoorbeeld jeuk, eczeem, wondjes en blaren.
Bij elke beschadiging van de huid is er een verhoogde kans op infectie.

Die infectie kan op zijn beurt voor extra beschadiging van het lymfestelsel zorgen, wat tot een toename van het lymfoedeem kan leiden.
Meer dan 50% van de patiënten met lymfoedeem die wondroos/erysipelas doormaken krijgen binnen het jaar een nieuwe infectie.
Hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Het is dus heel belangrijk om:
  • de huid goed te verzorgen, zodat deze gehydrateerd en soepel is
  • wondjes te vermijden, om het risico op infecties te verminderen
  • wondjes goed te verzorgen, voor een goede wondheling en om infecties te vermijden.
 

Dagelijks controleren

Een goede huidzorg begint bij een dagelijkse controle van de huid. Let dan ook op de volgende zaken:

Voelt de huid droog aan?
Een droge huid vraagt om extra hydratatie.

Zijn er wondjes aanwezig?
Vergeet zeker niet te kijken in huidplooien en tussen de tenen en vingers. Aanwezige wondjes vragen de juiste zorg.

Ziet mijn huid rood?
Indien de huid rood ziet is het ook belangrijk om na te gaan of er andere symptomen zijn zoals pijn, koorts en/of huiduitslag. Mogelijk wijst dit op een infectie, zoals wondroos, en is het nemen van antibiotica noodzakelijk. Het is echter zo dat niet elke roodheid meteen wijst op wondroos. De huid kan ook rood zien als reactie op de hoeveelheid spanning die op de huid komt wanneer de zwelling fors toeneemt. Niet elke roodheid moet dus behandeld worden met antibiotica.

Schimmelinfectie?
Eerst en vooral is het belangrijk om schimmelinfecties te vermijden door een goede voethygiëne en goede schoenen te dragen. Als er al een schimmelinfectie aanwezig is, moet die behandeld worden met schimmelwerende producten, aangezien schimmel een ideale toegangspoort is voor  bacteriën.

Zwelling onder controle?
Wanneer de zwelling toeneemt en het lymfoedeem dus niet onder controle is, kunnen meer huidplooien ontstaan die een ideale broeihaard zijn voor schimmels en bacteriën.  Bovendien kan het lymfoedeem naar een hoger stadium gaan met bijkomende huidveranderingen (zoals verhoorning oftewel het dikker worden van de huid). Het is dus belangrijk dat de zwelling een correcte behandeling krijgt met compressie, oefeningen en huidzorg.

Andere huidveranderingen
Er zijn nog heel wat andere huidveranderingen die kunnen optreden als het oedeem niet goed onder controle is. Als u een ander soort  huidverandering ziet, contacteer dan uw (huis)arts voor medisch advies.

Hygiëne en hydrateren

Het is belangrijk om de huid dagelijks te reinigen, met extra aandacht voor de huidplooien. Zeep/badschuim irriteren de huid snel.
Gebruik dus liever een huidvriendelijker product, zoals een niet-geparfumeerde reinigende gel, crème of olie.

Droog de huid altijd heel goed af, zeker tussen de tenen en huidplooien. In een vochtige omgeving ontwikkelen zich immers makkelijker huidinfecties. Bij het afdrogen kan u best zo veel mogelijk deppen en niet te hard wrijven. Probeer ook altijd na een zwembeurt de
huid goed te reinigen en droog te maken.

Naast een goede reiniging moet de huid ook goed ingesmeerd worden.
Zo blijft de huid gehydrateerd en is ze beter beschermd tegen bacteriën en irriterende stoffen.

Er zijn verschillende soorten hydraterende producten: zalven, balsems, crèmes en lotions. Zalven en balsems zijn vetter en zijn ideaal voor de heel droge huid. Crèmes zijn wat minder vet in vergelijking met zalf of balsem. Lotions zijn meer vloeibaar en hydrateren een droge huid minder goed.

Over het algemeen zorgen zalven en balsems voor een betere hydratatie dan crèmes.
Crèmes hydrateren op hun beurt beter dan lotions, bekijk dus goed de toestand van uw huid om te zien welk product het beste past.
Dit kan veranderen door de tijd heen.

Pas op voor uw elastische kous(en)

Hydraterende producten kunnen het materiaal van de elastische kousen beschadigen en zo sneller laten verslijten. U kan de zalf, balsem, crème of lotion daarom het beste vóór het slapengaan aanbrengen, na het uitdoen van uw elastische kous(en).